

Door Simon Jansen
6 januari 2026
FMEA vs. FMECA: Wat is het verschil?
FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) en FMECA (Failure Mode, Effects, and Criticality Analysis) zijn methoden die orgasniaties helpen potentiële faalwijzen in systemen, producten of processen te identificeren en te analyseren. Hoewel ze vergelijkbare doelen nastreven, zijn er belangrijke verschillen in hun aanpak en de diepgang van de analyse.
FMEA: Failure Mode and Effects Analysis
FMEA is een systematische methode gericht op het identificeren van mogelijke faalwijzen binnen een systeem of proces en het beoordelen van de effecten daarvan. Het doel is om potentiële problemen vroegtijdig te signaleren, zodat preventieve maatregelen kunnen worden genomen om de betrouwbaarheid en veiligheid te verbeteren. Bij FMEA worden faalwijzen geanalyseerd op basis van drie factoren:
- Ernst (Severity): De impact van de faalwijze op het systeem of de gebruiker.
- Kans op optreden (Occurrence): De waarschijnlijkheid dat de faalwijze zich voordoet.
- Detecteerbaarheid (Detection): De waarschijnlijkheid dat de faalwijze wordt gedetecteerd voordat deze een impact heeft.
Deze factoren worden elk beoordeeld op een schaal van 1 tot 10. Het Risicoprioriteitsgetal (RPN) wordt vervolgens berekend door deze drie scores met elkaar te vermenigvuldigen: RPN = Ernst × Kans op optreden × Detecteerbaarheid.
Een hogere RPN-waarde duidt op een hoger risico, wat helpt bij het prioriteren van welke faalwijzen als eerste moeten worden aangepakt. Het is belangrijk op te merken dat de uitkomst van een FMEA een prioriteitenlijst oplevert, maar op zichzelf niets zegt over de kriticiteit van de faalwijzen in relatie tot specifieke bedrijfsdoelstellingen.
FMECA: Failure Mode, Effects, and Criticality Analysis
FMECA bouwt voort op FMEA door een extra stap toe te voegen: de kriticiteitsanalyse. Naast het identificeren en analyseren van faalwijzen en hun effecten, beoordeelt FMECA ook de kriticiteit van elke faalwijze. Dit houdt in dat er een kwantitatieve beoordeling wordt gemaakt van de ernst en de waarschijnlijkheid van elke faalwijze, wat resulteert in een kriticiteitsrangschikking. Deze rangschikking helpt bij het identificeren van de meest kritieke faalwijzen die de grootste impact kunnen hebben op de veiligheid, prestaties of andere cruciale aspecten van het systeem.
Bij FMECA worden risicomatrices opgesteld die zijn afgestemd op de bedrijfsdoelstellingen, zoals reputatie, stilstandskosten, technische kosten, milieu en veiligheid. Hierdoor kan specifiek worden bepaald welke risico's voor de organisatie acceptabel zijn en welke niet.
Belangrijkste verschillen tussen FMEA en FMECA
FMECA biedt een diepgaandere analyse dan FMEA door naast faalwijzen en effecten ook de kriticiteit ervan te beoordelen in relatie tot bedrijfsdoelstellingen. Hierdoor helpt FMECA niet alleen risico's beter te prioriteren, maar maakt het ook mogelijk om effectieve onderhoudsconcepten te ontwikkelen.