Efficiënter onderhoud met FMECA

27 november 2024

FMECA een tijdrovende klus? Niet met deze bottom-up aanpakken!

FMECA (Failure Modes, Effects, and Criticality Analysis) wordt vaak gezien als een tijdrovende en top-down methodologie. Dit komt doordat het vaak wordt toegepast op volledige productielijnen of installaties, wat een grondige maar tijdsintensieve aanpak vereist. Toch is het niet altijd nodig om zo breed te analyseren. Met een gerichte bottom-up benadering kun je specifieke onderhoudsvraagstukken binnen je organisatie snel en doelgericht aanpakken.

Door je analyse te beperken tot concrete uitdagingen, zoals het optimaliseren van onderhoudskosten of de betrouwbaarheid van specifieke objecttypes, kun je veel sneller resultaat boeken. Hieronder bespreken we drie scenario’s waarbij een bottom-up aanpak je helpt FMECA efficiënt en effectief in te zetten.

1

Focus op kritieke objecttypes

In veel organisaties zijn bepaalde objecttypes, zoals pompen, compressoren of motoren, essentiële onderdelen van processen én veelvoorkomende bronnen van storingen. Deze objecten zijn vaak cruciaal voor de continuïteit van een proces en worden in meerdere installaties gebruikt. In plaats van een volledige installatie of proceslijn te analyseren, kun je je richten op deze specifieke objecttypes die een grote impact hebben op de operationele prestaties.

2

Besparen op preventief onderhoud

Begin met het onder de loep nemen van je meest kostbare onderhoudsplannen. Analyseer deze plannen kritisch in het licht van je FMECA: welke risico’s dekken ze af, en zijn deze nog steeds actueel? Stel vragen zoals: zijn de onderhoudstaken nog effectief? Kunnen frequenties worden aangepast of taken geschrapt zonder de betrouwbaarheid of andere doelstellingen in gevaar te brengen? Door deze onderhoudsplannen te herzien en te optimaliseren op basis van de resultaten van je FMECA, kan je mogelijke besparingen ontdekken.

3

Analyseer periodiek correctieve meldingen

Correctieve meldingen vormen een cruciale bron van informatie om je onderhoudsconcept verder te verfijnen. Bij de analyse is het belangrijk om storingen met de meeste stilstand als uitgangspunt te nemen. Kloppen de aannames over deze storingen binnen je FMECA nog wel? Of moeten deze aannames worden aangescherpt? Het kan ook zijn dat de faaloorzaak die tot de stilstand heeft geleid nog helemaal niet is opgenomen in je FMECA. In dat geval is het essentieel om deze ontbrekende oorzaak toe te voegen en passende maatregelen te definiëren.

Conclusie

FMECA hoeft geen tijdrovend proces te zijn. Met een gerichte bottom-up aanpak kun je snel en effectief resultaten behalen door te focussen op de belangrijkste pijnpunten binnen je organisatie. Door aandacht te besteden aan kritieke objecttypes, onderhoudstaken te optimaliseren en correctieve meldingen te gebruiken als basis voor verbeteringen, maak je onderhoud efficiënter en doelgerichter.

Gerelateerde artikelen